ОДРЖАНО ТРИНАЕСТО ТРАДИЦИОНАЛНО ДРУЖЕЊЕ „ЧУВАЈМО ЗАВИЧАЈ ОД ЗАБОРАВА”

Након двогодишње паузе, изазване пандемијом Корона вируса, настављена је традиција окупљања Ливњана и Граховљана у Бачком Јарку. У организацији Завичајног удружења Ливњана и Граховљана у суботу, 26. новембра 2022. године, у ресторану „Код Шмеке” у Бачком Јарку тринаести пут састали су се крајишници који воде порекло са подручја општина Ливно и Босанско Грахово. На традиционалној манифестацији под називом „Чувајмо завичај од заборава”, окупило се око 250 гостију, пристиглих са подручја општине Темерин, али и целе Војводине, Београда и других места, а било је и оних који су стигли из завичаја.
Скупу су присуствовали уважени гости, пре свих, гост из завичаја, начелник Општине Босанско Грахово Урош Ђуран, а присутни су били и председник Општине Темерин Младен Зец и потпредседник Општине Дејан Брадаш, директор покрајинског Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац, председник Савеза Срба из региона и народни посланик у Скупштини Србије Миодраг Линта, саветник покрајинског секретара за привреду и туризам Јово Баварчић, председница Управног одбора Савеза крајишких удружења Ранка Срдић Милић, представници Удружења Огњена Марија Ливањска, као и представници крајишких комшијских удружења: Гламоча, Доњег Вакуфа, Мањаче, Подгрмечја и Удружења Српски крајеви.
Након што је свима пожелео добродошлицу председник Управног одбора Удружења Александар Јојић, гостима су се обратили начелник Општине Босанско Грахово, Урош Ђуран, председник општине Темерин Младен Зец, директор покрајинског
Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац, као и председница Управног одбора Савеза крајишких удружења Ранка Срдић Милић. Сви су истакли велику важност оваквих сусрета и неговања културе, традиције и обичаја из краја свога порекла. Скуп су благословили свештеници из Бачког Јарка Драган Петровић и Илија Проле.

Након обраћања уважених гостију, уследио је етно-забавни део програма, који је водила Сања Ловрен из Новог Сада, чије је порекло из Црног Луга. Присутни су имали прилику да уживају у фолклорним играма у извођењу КУД „Бранко Радичевић” из Сирига, и изворним крајишким песмама из завичаја, које су изводили чланови мушке певачке групе КУД „Др Младен Стојановић” из Бачког Јарка.
Песник Илија Ињац из Казанаца, говорио је стихове своје нове песме о Ливањском пољу, а гуслар Петар Мишовић извео је познату народну песму из ливањског краја „Стари Вујадин”.
У забавном делу програма, до касно у ноћ, присутне су забављали познати извођачи крајишке музике Гоци и Роца, а све је зачинила и мушка певачка група КУД „Др Младен Стојановић” из Бачког Јарка, извођењем изворних крајишких песама „на суво”.
На овом тринаестом окупљању земљака из ливањско – граховског краја присутан је био велики број младих, који су својим присуством дали посебну драж овој 2 манифестацији и показали да и млађи нараштаји треба да узму учешћа у оваквим
скуповима и да не смеју да забораве своје корене.
Овогодишње дружење протекло је у добром расположењу, пријатној и веселој атмосфери и испунило је очекивања организатора, али и свих присутних гостију, који су на крају отишли пуни лепих утисака и уз поруку да се видимо и следеће године на
још једном дружењу „Чувајмо завичај од заборава”.

Још занимљивих тема