Вече забаве и носталгије на дружењу 2015

На седмом по реду поселу Ливњана и Граховљана које је одржано 21. фебруара 2015. у ресторану „Код Шмеке“ у Бачком Јарку окупило се преко 300 гостију. Пристигли су гости и земљаци из разних крајева чије је порекло из Ливањског поља и Босанског грахова. Дошли су да се друже, подсећају на ранија времена, евоцирају успомене и да чувају завичај од заборава. Посело су увеличали и многи гости који су својим присуством дали значајан допринос да послео буде садржајније.

grahovljani      cuvajmo zavicaj

 

stakic

Вељко Скакић

На почетку је госте и све присутне поздравио председник управног одбора завичајног удружења. Вељко Скакић је изразио добродошлицу свима и истакао да очување везе са завичајем је обавеза према прецима, али и генерацијама које долазе.

 

ziga

Ђуро Жига

 

Председник општине Темерин госп. Ђуро Жига је истакао неопходност поштовања завичаја и потребу пружања помоћи народу који је остао на својим огњиштима

 

uros makic

Урош Макић

 

Начелник опртине Босанско Грахово Урош Макић истакао је задовољство шето се налази међу својим пријатељима и земљацима и замолио да се чешће обилази крај одакле је пореклом већина присутних на прелу.

 

kovac

Драго Ковач

 

Драго Ковач државни секретар за људска права и избеглице БиХ је са своје функције пуно помогао Босанском Грахову као и свим селима испод Динаре, Троглава и Старетина. Помоћ неће изостати убудуће истакао је господин Ковач.

 

ranka srdic

Ранка Срдић

 

На дружењу су били присутни представници завичајних удружења комшијских општина Дрвара, Босанског Петровца и Гламоча, као и удружења Оњена Марија Ливњанска и удружења избеглица коју предводи Миодраг Линта.

 

Након беседе и оченаша месног свештеника Драгана Петровића прешло се на програм.

У етно програму учествовале су млађе и старије фолклорне и певачке групе, КУД Младен Стојановић из Бачког Јарка, затим песникиња Ранка Срдић, група певачко „Виторог“, а уз усну хармонику играло се коло, а свирао је Бошко Росић.
kud mladen stojanovic      kud 2

Овога пута захвалнице удружења за учешће у програму и за допринос у раду удружења добили су:
Браћа Росић – пореклом из Казанаца
– песник Ненадић Милан пореклом из Грковаца и
Ђоко Петровић из Сајковића

Захвалност је јавно изречена многим пријатељима и спонзорима који су помогли да ово дружење буде успешно организовано и да људи оду кућама задовољни.

Госте је у другом делу програма забављао оркестар „Ђоле Бенд“, а присутни су се уз песму и игру опуштено и раздрагано дружили до касно у ноћ.

voditeljka

Јелена Бајић

voditelj

Владимир Вујановић

На крају, водитељи програма Јелена Бајић и Владимир Вујановић поручили су:
„Драги наши гости, драге комшије и земљаци, верујемо да смо вас бар на тернутак вратили у младост, потсетили на прела и игранке, а младима пружили прилику да виде и осете како се некада прелило у завичају из кога потичу и тако нас потстакли да чувамо завичај од заборава.
Свима желимо срећан пут својим кућама, дођите и на следеће прело 2016. године да се дружимо и да чувамо завичај од заборава.

 

 

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Још занимљивих тема