ЧЕТРНАЕСТО ТРАДИЦИОНАЛНО ДРУЖЕЊЕ „ЧУВАЈМО ЗАВИЧАЈ ОД ЗАБОРАВА” ОДРЖАНО У БАЧКОМ ЈАРКУ

Завичајно удружење Ливњана и Граховљана организовало је у суботу, 18. новембра 2023. године, у ресторану „Код Шмеке” у Бачком Јарку четрнаесту манифестацију под називом „Чувајмо завичај од заборава” на којој су се састали крајишници који
воде порекло са подручја општина Ливно и Босанско Грахово. На овој традиционалној манифестацији окупило се око 250 гостију, пристиглих са подручја општине Темерин, као и целе Војводине, Београда и других места, а било је и оних који су стигли из завичаја.

Скупу су присуствовали уважени гости, пре свих, гости из завичаја, начелник Општине Босанско Грахово Урош Ђуран, парох лијевањски Предраг Црепуља, као и министра правосуђа и управе Кантона 10, Милан Башић. Присутни су били и председница Управног одбора Савеза крајишких удружења Ранка Срдић Милић, председник Савеза Срба из региона и народни посланик у Скупштини Србије Миодраг Линта, као и представници Удружења Огњена Марија Ливањска, Удружења Граховљака и пријатеља Босанског Грахова и Удружења Српски крајеви.

Након што је свима пожелео добродошлицу председник Управног одбора Завичајног удружења Ливњана и Граховљана Александар Јојић, гостима су се обратили начелник Општине Босанско Грахово, Урош Ђуран, и парох лијевањски Предраг
Црепуља, као и председница Управног одбора Савеза крајишких удружења Ранка Срдић Милић. Сви су истакли велику важност оваквих сусрета и неговања културе, традиције и обичаја из краја свога порекла. Скуп су благословили свештеници из Бачког Јарка и Ливна, Драган Петровић и Предраг Црепуља.

Након обраћања уважених гостију, уследио је етно-забавни део програма, који је водила Сања Ловрен из Новог Сада, чије је порекло из Црног Луга. Присутни су имали прилику да уживају у фолклорним играма у извођењу КУД „Вук Караџић” из
Темерина, наступили су Милан и Вид Вашалић свирајући традиционалне инструменте и изводећи на суво изворне крајишке песме из завичаја, док је песник Илија Ињац из Казанаца, традиционално говорио стихове својих песама о Ливањском пољу.

У забавном делу програма, до касно у ноћ, присутне су забављали Гоци, Роца и Весна Дудаш. Као и на претходном дружењу, и на овом четрнаестом окупљању Ливњана и Граховљана присутан је био велики број земљака млађих генерација, који су својим
присуством дали посебну драж овој манифестацији и показали да и млађи нараштаји узимају учешћа у оваквим скуповима и да не смеју да забораве своје корене.

Овогодишње дружење протекло је у добром расположењу, пријатној и веселој атмосфери и испунило је очекивања организатора, али и свих присутних гостију, који су на крају отишли пуни лепих утисака и уз поруку да се видимо и следеће године на још једном дружењу „Чувајмо завичај од заборава”.

Још занимљивих тема