ОДРЖАНО ЈЕДАНАЕСТО ТРАДИЦИОНАЛНО ДРУЖЕЊЕ ЗЕМЉАКА ИЗ ЛИВАЊСКО-ГРАХОВСКОГ КРАЈА

У суботу, 16. фебруара 2019. године, у ресторану „Код Шмеке” у Бачком Јарку једанаести пут састали су се Крајишници који воде порекло са подручја општина Ливно и Босанско Грахово. На традиционалном дружењу, које под називом „Чувајмо завичај од заборава” организује Завичајно удружење Ливњана и Граховљана, окупило се око 260 гостију, пристиглих са подручја општине Темерин, али и целе Војводине, Београда и других места.

ЗУЛГ 2

 

Скупу су присуствовали уважени гости, међу којима и председник Општине Темерин Ђуро Жига, представници Савеза крајишких удружења: Ранка Срдић Милић, председник Управног одбора Савеза, и Душко Ћутило, секретар Савеза крајишника и директор покрајинског фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, потом народни посланик и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта, представници Удружења Огњена Марија Ливањска и Удружења Граховљака и пријатеља Босанског Грахова из Београда, као и представници крајишких комшијских удружења: Гламоча, Доњег Вакуфа, Мањаче и Удружења Српски крајеви.

 

ЗУЛГ 3

У етно-забавном делу програма, који је водила Милица Марчета из Бачког Јарка, присутни су имали прилику да уживају у изворним крајишким песмама из завичаја, које су изводили чланови мушке певачке групе КУД „Др Младен Стојановић” из Бачког Јарка, женска певачка група КУД „Вук Караџић” из Темерина, као и момци из групе „Крајишки Соколови”, у играма фолклорне групе КУД „Вук Караџић” из Темерина, а потом и да послушају традиционални инструмент из завичаја – дипле, на коме се окупљенима представио Милан Вашалић из Кикинде. Своје стихове о завичају говорили су песници Илија Ињац из Казанаца и Ранка Срдић из Гламоча. Током вечери организована је добротворна продаја књиге „Ливањски Срби – просвјетно-духовна заоставштина”, чији су аутори проф. др Бранко Докић из Врбице, који је редовни професор Електротехничког факултета у Бањалуци и члан Академије инжењерских наука Србије, а тренутно амбасадор БИХ у Атини, и Радован Јовић, истакнути новинар, такође пореклом из Врбице. У овој књизи аутори се баве проучавањем историје школства, српске православне црквене општине и духовности уопште, код ливањских Срба у 19. и 20. веку, као и представљањем најзначајнијих људи у културном стваралаштву ливањских Срба у том периоду. На иницијативу двојице аутора, организована је добротворна продаја поменуте књиге, од које је сав приход намењен за асфалтирање пута до цркве у селу Врбици.

ЗУЛГ 6
ЗУЛГ 5У забавном делу програма, до касно у ноћ, присутни су се кроз песму и игру забављали и опустили уз оркестар Новице Текића и групу „Крајишки Соколови”. Вече је протекло у добром расположењу и гости су задовољни отишли кућама уз поруку: видимо се на лето у завичају и следеће године у Бачком Јарку на новом дружењу „Чувајмо завичај од заборава”.

 

Још занимљивих тема