Дружење заказано за фебруар 2015

Удружење Ливњана и Граховљана из Бачког Јарка организује дружење земљака поријеклом из ливањско- граховског краја, под називом „ЧУВАЈМО ЗАВИЧАЈ ОД ЗАБОРАВА“.

21. (субота) фебруар 2015. године, ресторан „Код Шмекића“, Бачки Јарак.

Традиционални 7. сусрет Крајишника у Бачком Јарку 2015. године, прилика је да се поново подсјетимо на наше обичаје, традицију, игранке, прела, зборове, историју… Током цијеле вечери од 19 часова, па све до зоре, чуваћемо завичај од заборава, између осталог, и на следећи начин:

  • срешћемо се са школским друговима, родбином, комшијама и пријатељима из роднога краја
  • сазнаћемо од представника локалне самоуправе и Српске православне цркве, шта има ново у Завичају
  • размијенићемо искуства са другим удружењима са подручја Ливна и Грахова, Срба преко Дрине и Дунава, као и гостима из удружења брадских општина Дрвара, Гламоча и Босанског Петровца и других
  • уз помоћ КУД-а „др. Младен Стојановић“ из Бачког Јарка подсјетићемо се како су некада изгледала прела, игранке и други обичаји. Младићи који са 16-17 година пјевају изворне пјесме гаранција су да ће се традиција наставити. Током вечери заједно са њима бићемо у прилици да одиграмо живо ужичко и козарачко коло, запјевамо из гласа на суво…
  • Лазо Пајчин и „звуци Виторога“ пјеваће савремене Крајишке пјесме у чијим ријечима се свако од нас може пронаћи
  • наши пјесници и овога пута ће нас подсијетити да Подинарац, али онај прави, неће никад Завичај да заборави
  • и наши таленти, свих узраста, имаће шанску да су достојни наследници својих предака, а сви који то желе заједно отпјевају пјесму „НЕМА РАЈА БЕЗ РОДНОГА КРАЈА“  и на тај начин потврде да ће и убудуће бити САЧУВАН ЗАВИЧАЈ ОД ЗАБОРАВА.

 

ПРИЈАВЕ И РЕЗЕРВАЦИЈЕ: ресторан „Код Шмеке“, Младена Стојановића 90, тел: +381 (0)21 847 607. 

Још занимљивих тема