У БАЧКОМ ЈАРКУ ОДРЖАНО ТРАДИЦИОНАЛНО ДРУЖЕЊЕ „ЧУВАЈМО ЗАВИЧАЈ ОД ЗАБОРАВА”

У организацији Завичајног удружења Ливњана и Граховљана у суботу, 8. фебруара 2020. године, у ресторану „Код Шмеке” у Бачком Јарку 12. пут састали су се крајишници који воде порекло са подручја општина Ливно и Босанско Грахово. На традиционалном дружењу, под називом „Чувајмо завичај од заборава”, окупило се око 250 гостију, пристиглих са подручја општине Темерин, али и целе Војводине, Београда и других места, а било је и оних који су стигли из завичаја.


Скупу су присуствовали уважени гости, пре свих, гости из завичаја, начелник Општине Босанско Грахово Милорад Глигић, као и саветник министра привреде у Влади Херцегбосанске жупаније Урош Ђуран. Присутни су били и председник Општине Темерин Ђуро Жига, директор покрајинског фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило, народни посланик у Скупштини Србије и председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, председнца Управног одбора Савеза крајишких удружења Ранка Срдић Милић, представници Удружења Огњена Марија Ливањска и Удружења
Граховљака и пријатеља Босанског Грахова из Београда, као и представници крајишких комшијских удружења: Гламоча, Босанског Петровца, Доњег Вакуфа, Мањаче и Удружења Српски крајеви.


Након што су госте поздравили начелник Општине Босанско Грахово, Милорад Глигић, и председник општине Темерин Ђуро Жига, уследио је етно-забавни део програма, који је водила Милица Марчета из Бачког Јарка. Присутни су имали прилику да уживају у фолклорним играма у извођењу АКУД „Соња Маринковић” из Новог Сада, изворним крајишким песмама из завичаја, које су изводили чланови мушке певачке групе КУД „Др Младен Стојановић” из Бачког Јарка, група „Звуци Виторога”, као и женска певачка група АКУД „Соња Маринковић” из Новог Сада.


Своје стихове о завичају говорио је песник Илија Ињац из Казанаца.
Ове године Завичајно удружење је за допринос и подршку у остваривању циљева удружења и организовању традиционалног дружења доделило захвалницу Здравку Томићу из Сирига, коју му је уручила председница Скупштине Удружења Милка Јурић.

У забавном делу програма, до касно у ноћ, присутни су се кроз песму и игру забављали и опустили уз оркестар Новице Текића и групу „Звуци Виторога”, а све је зачинила и мушка певачка група КУД „Др Младен Стојановић” из Бачког Јарка, извођењем изворних крајишких песама „на суво”.

Вече је протекло у добром расположењу и гости су задовољни отишли кућама уз поруку: видимо се и следеће године на још једном дружењу „Чувајмо завичај од заборава”.

Још занимљивих тема