ГРАХОВСКИ ВИДОВДАН – Репортажа

Сто година, након што је Гаврило Принцип својим пуцњем изразио народни протест против тираније и вјековну тежњу наших народа за слободом, на Видовдан 28. јуна 2014. године у Босанском Грахову одржана је величанствена прослава под називом „БОРБА ЗА ТРАЈАЊЕ“.
vidovdanВише од хиљаду Граховљана, Крајишника пореколом из Грахова, Ливна, Гламоча, Дрвара, Петровца, Београда, Новог Сада, као и Америке, Канаде и остале дијаспоре, на достојанствен начин изразило је поштовање према херојском чину свога земљака Гаврила Принципа.
Цјелодневни програм обиљежио је трајање борбе за слободу и достојанство Српског народа, почев од Косовског боја до Отаџбинског рата 1991 – 1995. године, којим поводом је служена Божанска литургија у храму Свестих Апостола Петра и Павла у Грахову, уз учешће њиховог преоствештенства Епископа бихаћко-петровачког Господина Атанасија и Епископа горњокарловачког Господина Герасима.
Отварању обновљене родне куће Гаврила Принципа и откривању спомен бисте, поред осталих, присуствовали су и Господин Игор Радојчић, предсједник Народне Скупштине Републике Српске, Урош Макић, начелник Општине Бос. Грахово, Борко Илић, представник Удружења „Гаврило Српски“ из Новог Сада, Драго Мићић представник Срба из Милвокија и Горан Мићић, кум дома.
У делегацији Завичајног удружења Ливњана и Граховљана били су Богдан Ињац, потпредсједник Управног одбора, Неђо Козомора и Вељко Скакић чланови УО.

vidovdan 1

Свечаности су присуствовали и бројни рођаци Гаврила Принципа, међу којима и Владислав Принцип, са породицом из Темерина.
Са свечаности су извештавали представници домаћих и страних медија, међу којима су запажене ТВ екипа Републике Српске и Прве телевизија из Београда.
Поруку свих говора и опредељеност присутних изразио је Борко Илић, приликом откривања Спомен куће и бисте, у једној реченици:
„НЕКА ЈЕ 100 ПУТА СРУШЕ, МИ ЋЕМО ЈЕ СТО ПРВИ ПУТ ОБНОВИТИ“!

 

vidovdan 3Богат култруно-уметнички програм од 15 до 17 часова извели су уметници, међу којима КУД „Шпанац“ из Беграда, Етно група „Траг“ из Лакташа, хор „Слависта“ из Београда, Небојша Бркић из Новог Сада и др.
Одговор на актуелне „дилеме“ о улози Гаврила Принципа“ и асоцијацију да се историја понавља, присутнима, а и целом људском роду, да је Гаврило борац за слободу, упутио је Богдан Ињац, песмом „Граховски видовдан“.
Иако су дешавања почела Литургијом у 9 часова, већина присутних остала је на тргу пратећи забавни програм у режији Лазе Пајчина, све до 22 часа, када се Тргом, испред девастираног дома Гаврила Прнципа, чула песма Боре Дрљаче, Снежане Бабић – Снеки, Миљана Миљанића, да би група „Звуци Виторога“ из Новог Сада, заокружила поруку, како учесника програма, тако и свих пристуних, пјесмом “ НЕМА РАЈА, БЕЗ РОДНОГА КРАЈА“!

Још занимљивих тема