Промоција књиге Милана Ђурана

У Завичајном удружењу Ливњана и Граховљана Милан Ђуран познат је по књизи „Ливањско поље, зов завичаја“, која на најкомплетнији начин сведочи о историји, обичајима, култури као и догађајима из Ливањског поља и Чапразлија, родног села aутора.

Његова књига велики је допринос остваривању програма Завичајног удружења да се сачува завичај од заборава, којег више нема.
Са истим циљем, а у вези са његовим занимањем, настала је и књига „ФЛОТЕ КОЈИХ ВИШЕ НЕМА“.

 

milan-djuran-promocija

o-autoru

Промоција његове најновије књиге „Флоте којих више нема“ уприличена је 31. октобра 2014. године у касарни Речне флотиле „Александар Берић“, у Новом Саду, којој је присуствовао велики број његових колега, војника, подофицира и официра Војске Србије, као и његове комшије из родног краја, међу којима су били и представници Завичајног удружења Ливњана и Граховљана.

flotile

ratna-mornarica

Аутора је представио капетан Драган Спасојевић, референт за односе са јавношћу Речне флотиле у Новом Саду, а о књизи су говорили: др Радован Томановић, генерал-потпуковник у пензији, Живан Николић, капетан бојног брода у пензији и Милан Комар, морнарички пуковник у пензији.

flotila1

 

Милан Комар је уређивао књигу (укључно припрема за штампу и прелом), а поред осталог, изнео је и низ занимљивих података о самој књизи. Тако например је навео да књига садржи 450 страница, 730 фотографија (170 лица, 100 мањих и 420 већих фотографија, те 40 скица, шема и табела), а укупно је 215 у боји. По 24 % простора књиге је посвећено Аустроугарској морнарици и Морнарици Краљевине Југославије, 12 % ратним дејствима, 35 % Ратној морнарици ФНРЈ/СФРЈ, те 5 % морнарици СРЈ/СЦГ. Речна флотила се налази у свим поглављима књиге и заузима око 8 % простора.
Књига садржи 39 ауторских табака текста (1,12 милиона словних знакова у 167.000 речи), дајући коефицијенат од 6,7 словних знакова по речи – што представља висок ниво ауторовог језичког изражавања. У књизи се налазе имена 2.000 лица, припадника више Ратних морнарица, политичара, државника и осталих.

Аутор на студиозан и оригиналан начин обрађује и повезује у једну читљиву и разумљиву целину судбине посада, бродова и подморница Аустроугарске Монархије, Краљевске Југословенске морнарице, ФНРЈ, СФРЈ и СРЈ на Јадранском мору и рекама Сави и Дунаву.

Посебно је занимљиво, што аутор непосредно истиче, а и сваки читалац ће то уочити да су све ове Флоте имале сличну судбину – нестале су, не зато што су потопљене у бојевима на мору бранећи интегритет држава којима су припадале, него зато што су им се матичне државе распале.

О ФЛОТИ СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ФЕДЕРАТИВНЕ РЕПУБЛИКЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Претпостављајући да ће посетиоце овог сајта, пре него што прочитају целу књигу, занимати Флота ФНРЈ/СФРЈ од 1945. до 1991, скрећемо пажњу да су у књизи наведени скоро сви бродови и већина имена људи на појединим, махом руководећим дужностима. Велика већина припадника ЈРМ наћи ће податке о себи, а неки и фогографије. Тај део где је већина њих радила и стасавала Ђуран је с посебним пијететом најшире обрадио, будући да је био савременик и учесник тих догађања.

flotila-2

Поред часне улоге у заједничкој држави наша Флота доживела је одрицање једног дела југословенских народа и проглашена туђом. Оружаним нападима паравојних формација и покушајем отимања бродова, Флота се супроставила истим средствима и повукла у Боку Которску, на терен новостворене државе СРЈ. У овом делу њене борбе, живота и рада у књизи наведена су многа имена команданата јединица и бродова, те сви бродови и подморнице у њеном саставу на дан 31.12.1990, као и 2005.

О коначној судбини наше Флоте нисмо одлучивали ми. Она је делила судбину државе којој је припадала кроз промене које су се десиле у Европи на крају XX века. Из књиге ће читалац видети судбине поједнихх припадника Флоте, бродова и подморница.

ДОМАЋИН ПРОМОЦИЈЕ КЊИГЕ БИЛА ЈЕ ФЛОТА КОЈЕ ИМА – РЕЧНА ФЛОТИЛА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

recna-flotaДанас у овој Флоти служе професионални припадници Војске Србије. Иако регрутован за Речну флотилу , због професионализације, један регрут није стигао на брод, али је стигао на промоцију књиге :

mladen-injac

Више информација и поруџбина књиге на бројеве тел. 023 51 05 15 и 064 571 34 24

Богдан Ињац

 

 

Још занимљивих тема