Откривена биста Гаврила Принципа у Бачком Јарку

У Бачком Јарку је 11.маја 2015. године, поводом дана места и 69. годишњице колонизације Крајишника у Бачки Јарак откривена биста Гаврила Принципа.
KI5A6624Бисту је открио представник Владе Републике Србије, министар за рад, запошљавање, социјална иприсутни су били и борачка питања Александар Вулин.
Биста је дело академика проф. др Владимира Јокановића који је донирао свој уметнички рад, а пројекат за постављање урадила је фирма „Брканлић инжењеринг“ из Новог сада
Свечаности која је организована тим поводом присуствовало је око пет стотина грађана и гостију.

Међу многобројним гостима присутни су били и представници града новог сада, општине Темерин, месне заједнице Бачки Јарак и других месних заједница из општине, месне заједнице Товаришево, као и представници многобројних завичајних удружења из Војводине, а чије је порекло из Босанске Крајине.

Скупу су присуствовали и потомци Гаврила Принципа, многобројни привредници, донатори, извођачи радова као и деца и наставници основне школе „Славко Родић“.
KI5A6645На свечаности која је организована тим поводом говорили су поред министра Александра Вулина и представници завичајног удруженја Ливњана и Граховљана, месне заједнице Бачки Јарак и општине Темерин. Учешће су узели и представници Српске Православне Цркве.

У забавном делу програма наступили су чланови КУД „Младен Стојановић“ и певачка група „Јарачки Јарани“ из Бачког јарка, песници Ранка Срдић и Милан Ненадић као и ученици Основне школе „Славко Родић“ из Бачког Јарка.

Након завршетка тог дела свечаности програм је настављен у просторијама КУД-а са концертом КУД Младен Стојановић, Јарачки Јарани и ученицима ОШ Славко Родић. Сала је била мала да прими све оне који су желели да присуствују.

Гости су имали прилику да посете и новоизграђену месну велелепну цркву, чија је слава Велика Госпојина.
Грађани и гости су се разишли по завршетку програма са пуно лепих утисака и задовољства јер су присуствовали једној културној манифестацији у Бачком Јарку, посвећеној дану места и 69 госина колонизације.

Још занимљивих тема