ЗАВИЧАЈЦИ ТРАДИЦИОНАЛНО ЗА ИЛИНДАН У ЗАВИЧАЈУ

И ове године, чланови Завичајног удружења Ливњана и Граховљана из Бачког Јарка, традиционално су организовано, за Илиндан, посетили Завичај.

druzenje-u-bogdasima-4-2016Према утисцима завичајаца, овогодишње окупљање, уочи и после 02. августа 2016. године, било је масовније у односу на претходне две године. Поред уобичајеног окупљања код Цркве у Црном Лугу, ову годину карактерише велики број завичајаца, који су поводом 75 година од страдања српског становништва, од стране усташке НДХ, у дане око и на саму Огњену Марију, обележили овај догађај.

 

Због велике грмљавине – огња и кише, на саму Огњену Марију, уочи Илиндана – 01. августа ове године, на Шатору, окупио се симболичан број завичајаца (пре 10-ак година било је присутно више од 2000 посетилаца). Број излетника, на Шатору код Језера, почео је нагло да опада након захтеваних процедура локалних власти, за ложење ватри и печења печења, које се практиковало више од 300 година!
druzenje-u-bogdasima-2016

Из истих разлога, претходне две године, почео се смањивати и број учесника на збору код Цркве у Црном Лугу. Хвала Богу, народ се прилагодио новонасталој ситуацији и нашао начина да се , пре одлска код Цркве, за ручак нађе традиционално печење.

 

 

Испред све већег броја обновљених кућа могао се видети велики број кола са најразличитијим регистрацијама, што говори о сталном повећању броја оних који посећују завичај.

 

Ове године организовано је балотање, турнир у малом фудбалу, бацање камена са рамена и др. Након заласка Сунца, одиграно је и Ужичко коло. Ако Бод да, догодине ће бити и живо коло, бираћо… баш као некада за Илиндан у Црном Лугу.

 

druzenje-u-bogdasima-3-2016Чланови Удружења Ливњана и Граховаљана, поводом обележавања 75 година, од страдања Српског народа у Ливну и околини, узели су учешћа на свим манифестацијама, које су огранизовали Удружење Огњена Марија Ливањска и Српска Православнца Црква.

 

Један број наших чланова присуствоао је и: вечери посвећеној култури памћења у организацији Удружења Огњена Марија Ливањска – подружница Нови Сад, у сарадњи са Клубом и галеријом „Зрно“, 09. јула, парастосу, служеном ливањским и доњепољским страдалницима од стране усташа, 24. јула у храму Светих Кирила и Методија у Новом Саду, Централној комеморацији у суботу, 30. јула у Ливну поводом 75 година од страдања српског народа у Ливањском пољу током Другог светског рата, у недељу 31. 07. Светој Архијерејској Литургији у храму Успења Пресвете Богородице у Губину.

У среду 3. августа присуствовали парастосу страдалих у Челебићу и сахрањених код споменика на Барјаку.

Чланови удружења учествовали су у акцији кошења гробаља и посетили велики број цркава.

Представници удружења посетили су и општину Босанско Грахово и разговарали са бившим и садашњим руководством општине. Вођен је врло конструктиван и користан разговор са представницима удружења Огњена Марија Ливањска о будућој сарадњи која је у последње време веома позитивна.

Како се друже наши завичајци и шта за њих значи окупљање за Илидан погледајте видeо запис:

 

ПОНОВО У ЗАВИЧАЈ ЗА УБРУС

Приликом освећења обновљене Цркве Успења Пресвете Богородице у Губину 29. августа прошле године, присуствовао је и велики број завичајаца из Новог Сада и Београда, који су допутовали аутобусом. При повратку договорили су се да окупљање буде традиционално сваке године за Убрус. Према договору и ове године организује се превоз, један аутобус преузима путнике из Београда, затим из Новог Сада.

crkva u gubinu

Полазак из НОВОГ САДА, у петак, 26. 08. 2016. у 20.00 час. код Локомотиве

Полазак из СУРЧИНА, у петак, 26.08. 2016. са паркинга код пијаце у Центру,

у 21.30 часова

Литургија: понедељак, 29. 08. 2016. у 10.00ч.

Повратак, уторак, 30. 08. 2016. у јутарњим часовима

Цена: 30€ (превоз и свечана трпеза)

Информације и резервација: на тел. 064/ 36 34 446 ,Јовица  Пајчин за Нови Сад и 065/42 47 978 Дане Вуковљак за Београд

 

 

 

Још занимљивих тема