ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ о прелу

Након 6. прела Ливњана и Граховљана ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ су објавиле текст:
Погледајте цео чланак ОВДЕ

Крајишко прело: У Бачкој Јарку постављају бисту Гаврилу Принципу

М. ИВЕТИЋ | 24. фебруар 2014. 22:06
На традиционалном Крајишком прелу, 6. по реду, у Бачком Јарку окупило се више од 350 гостију. Договорено да се у селу постави спомен-биста Гаврилу Принципу.

ГОРШТАЦИ из Грахова и Ливањског поља у БиХ досељавани, више силом него милом, у војвођанску равницу у неколико етапа, окупили су се у Бачком Јарку на традиционалном, шестом по реду, прелу под слоганом „Чувајмо завичај од заборава“. Њих око 350, древном песмом и игром, поетским изразом, носталгичном беседом, али и шалом и доскочицом, присетили су се родног краја.

– Радостан сам што нас овде у Војводини на окупу држи та завичајна спона, али, у исти мах, и тужан, што нисмо тамо доле, у селима подно Динаре и Шатора, у којима у последње две деценије за нас Србе нема живота – прича, помешаних осећања, Чедомир Вујановић, избегао у Сириг, иначе председник Удружења Ливњана и Граховљана у Бачком Јарку, са око хиљаду чланова. – На лето ћемо, као и претходних година, тамо око Илиндана, барем на дан-два, отићи у наше дивно, али пусто, Ливањско поље, у мој Челебић и остала села и засеоке, посетити гробља и запалити свеће за наше почивше…

Кажу нам домаћини да се у Удружењу све врти око његовог идејног творца Здравка Ињца.

– Ма где били и ма како вам било, завичају морате неспрестано, и увек изнова, да се одужујете – каже Ињац. – Ако не може материјално, оно бар присећањем, брижним чувањем успомене на родну груду, која не сме да избледи.

Ињац обелодањује иницијативу мештана Бачког Јарка, а већина су пореклом из Грахова, Дрвара, Петровца и Гламоча, да у свом месту, уз завичајну кућу, свом славном земљаку Гаврилу Принципу поставе спомен-бисту. Обележје је, дознајемо, већ урађено, а чека се само сагласност надлежних.

Погледајте цео чланак ОВДЕ

Још занимљивих тема