ЦРКВЕНА СЛАВА НА УБРУС У ГУБИНУ 2016.

Када је прошле године, истог дана 29. августа, освештана Црква у Губину,  већина присутних  је пожелела  да се традиција  настави  Црквеном   славом. Хвала Богу, тако је и било! Преко 400 парохијана,  од Горњих Казанаца до Рујана, прослављајући своју Црквену славу,  потрвдили су своју постојаност и одлучност да остану своји на своме.

crkva-gubin

Фото: Милован Маљковић

 

У присустсву великог броја верника  Свету Литургију служили су отац Слободан Кљајић, парох гламочки, отац Саша Црљић, парох дрварски, отац Савко Плавшић, парох граховски, те надлежни парох, отац Жељко Ђурица. За певницом су одговарали парох Срђан Белензада, парох веселињски, и отац Синиша Сердар, парох дрварски. Кум славе био је Мирко Јурић из Губина.

Верници су се сабрали  из Новог Сада, Београда, Бања Луке, Канаде, Аустралије и других крајева, да се помоле Богу, подсете на некадашње зборове код цркве,  1. мај и у Иветића  Гају,  на школске дане, прела и  игранке,  да оживе стара и успоставе нова  другарства и пријатељства, као  и да унапреде или започну пословну сарадњу.

 

Срдачни поздрави (по  народски  Крајишници се трупут у образ љубе), лепе жеље, радост због поновног сусрета,  песма и игра,  преплавили су позитивном енергијом Црквену порту.  Стиче се утисак да ће окупљање за Убрус, на основу атмосфере и расположења,  прерасти  у  најзначајнији збор  у години.

 

Тешко је набројати све чињенице и информације које то потврђују. То су изјаве, представника свих генерација,( погледати у видео запису. Запис из прошле године тренутно има 8.994 приказа), присутсво много младих, чак и беба у колицима, информација да се  око 5 часова тога јутра  родио  унук Вукашин у фамилији деде  Јове Вуковљака, затим спонтана песма из гласа („на суво“),  песме Гоце и Лазе Пајчина и гостију младе групе „Грмеч“, велико коло у више наврата, обавештење да су се кумови пријавили за наредне четири године,  као и да су  на крају и свештеници запевали крајишке песме.

И ове године среле су се  неке генерације из Сајковачке и Губинске школе и многи су обећали  да ће за идућу годину  позвати свако  свој разред.

sajkovacka-i-gubinska-skola

Фото:  Саво Деспенић

 

Поред балотања, организованог ове године, Ђоко Петровић се пријавио за водича пењања на Троглав,  уочи Убруса, те за све оне који желе да доживе погледа на Ливањско поље са врха Троглава, објављујемо видео запис.

За потенцијалне планинаре информација да се колима  може цестом доћи до испод самог врха, а тада имају две стазе – једна лака (читај пензионерска, да  се бар једном у животу попну на Троглав) и друга доста тежа,  за најхрабрије.

Извештај и видео записе припремио Богдан Ињац

Још занимљивих тема