Дружење „Чувајмо завичај од заборава“ 2014

22. (субота) фебруара 2014. године у 18.00 часова, ресторан „КОД ШМЕКЕ“, Бачки Јарак, Младена Стојановића 90. (први семафор, из правца Новог Сада, десно)

И овај зимски сусрет Крајишника у Бачком Јарку, прилика је да се подсјетимо на наше обичаје, традицију, игранке , прела, зборове , историју …

program zulg

 

Комплетан програм можете видети овде.

Кликните на фотографију за већи приказ програма.

 

Током цијеле вечери, од 18 часова, па све до зоре, чуваћемо завичај од заборава, између осталог, и на следећи начин:

  • Срешћемо се са школским друговима, родбином, комшијама и пријатељима из роднога краја.
  • Сазнаћемо од представника локалне самоуправе и Српске православне цркве шта има ново у Завичају.
  • Размијенићемо искуства са другим удружењима са подручја Ливна и Грахова, Срба преко Дрине и Дунава, као и гостима из удружења братских општина: Дрвара, Гламоча и Босанског Петровца.
  • Уз помоћ КУД-а „др Младен Стојановић“ из Бачког Јарка подсјетићемо се како су некада изгледала прела, игранке и други обичаји, а током вечери заједно са њима одиграти живо, ужичко и козарачко коло, запјевати из гласа на суво …
  • Лазо Пајчин и „Звуци Виторога“ пјеваће савремене Крајишке пјесме, у чијим ријечима се свако од нас може пронаћи.
  • Наши пјесници и овога пута ће нас подсјетити да Подинарац, али онај прави, неће никад Завичај да заборави.
  • Шта је истина након 100 година од када је Гаврило Принцип својим пуцњем изразио народни протест против тираније и вјековну тежњу наших народа за слободом, подсјетиће нас наши пјесници и писци.
  • Наше кућне библиотеке моћи ћемо да допунимо подацима о пострадалим Србима бившег ливањског и граховског среза од 1941. до 1945, пописом побијених, погинулих и несталих српских цивила и војника у грађанско-вјерском рату 1991 – 1995. у ливањској и граховској општини, као и пописом солунских добровољаца и колонизованих породица из нашег краја.
  • И наши таленти, свих узраста, имаће шансу да покажу да су достојни наследници својих предака , а сви који то желе заједно отпјевају пјесму „НЕМА РАЈА БЕЗ РОДНОГА КРАЈА“ и на тај начин потврде да ће и у будуће бити САЧУВАН ЗАВИЧАЈ ОД ЗАБОРАВА.

okupljeni

ПРИЈАВЕ И РЕЗЕРВАЦИЈА: Ресторан  “ КОД ШМЕКЕ“, Младена Стојановића 90, тел: +381(0)21 847 607

Још занимљивих тема