Сусрет посвећен Гаврилу Принципу 2014

У суботу 22. фебруара у 18.00 часова у ресторану „Код Шмеке“ у Бачком Јарку окупило се преко 350 пријатеља из Ливањског и Граховљанског краја.

KI5A4472
Као и обично и ове зиме, прилика је била да се подсете на игранке и прела, зборове код Цркве у Губину, Врбици, Црном Лугу, Пеуљима, на зборовима у Иветића гају, и свуда где су се окупљали Крајишници негујућу своју веру и обичаје.Окупљање је као и до сада протекло у духу наше традиције и доприноса да САЧУВАМО ЗАВИЧАЈ ОД ЗАБОРАВА!

Ове године – на 100 (стоту) годишњицу, од када је Гаврило ПРИНЦИП својим пуцњем изразио народни протест против тираније и вековну тежњу наших народа за слободом, чланови удружења су одали признање за херојску храброст – речју наших песника, гудалом гусала, крајишким песмама и играма.
О свему томе говорио је и Јован БАБИЋ, који је и у својој 80-ој години дошао тим поводом из Бања Луке.

ceda vujanovicДогађај је отворио домаћин ЧЕДОМИР ВУЈАНОВИЋ, председника Управног одбора Завичајног удружења Ливњана и Граховљана. Председник је топлом добродошлицом поздравио госте и посебно истакао да је донета одлука да Удружење Ливњана и Граховљаха финансијски учествује у обнови куће Гаврила Принципа, а да се у Бачком Јарку постави, код спомен брвнаре, биста Гаврила Принципа. Нагласио је да скупу присуствује представник министарства за дијаспору владе Републике Српске Мирко Марић из Бања Луке и са жаљењем истакао да, овог пута, нико из завичаја није могао да присуствује због познатог стања у Федерацији БиХ.

glinta

 

Потом је присутне поздравио Миодраг Линта испред Коалиције удружења избеглица, који је председник Коалиције и народни посланик у Скупштини Републике Србије.

udruzenje petrovac

 

Ове године, по први пут са нама су били и представници удружења из Српских општина у Федерацији БиХ – Гламоча, Дрвара и Петровца, а у њихово име обратио нам се :
ДУШАН ВЕЛАГА, члан Управног одбора Петровчана.

dostanic radmila
У остваривању наших циљева остварујемо успешну сарадњу и са другим сличним организацијама, а посебну сарадњу имамо са Удружењем Огњена Марија Ливањска, те нас је испред овог удружења поздравила Гордана Достанић, председница управног одбора.

 

Господин Илија Проле је како доликује традицији и нашим православним обичајима благословио овај скуп.

KI5A4486

Певачи и играчи, сви млађи од 18. година, из КУД-а „ДР МЛАДЕН СТОЈАНОВИЋ“ из Бачког Јарка, чији је уметнички руководилац ЉУБИЦА ТЕПИЋ дочарали су нам како се на Прелу некад пјевало, приповедало, плело, везло, ашиковало и др.

KI5A4532

 

KI5A4523

 

О ГАВРИЛУ ПРИНЦИПУ беседио је, најпре снагом песничке речи обликоване у „ВИЈЕНАЦ ЗА ГАВРИЛА“ који је опевао, МИЛАН НЕНАДИЋ, најпознатији песник из нашег Завичаја.

milan nenadic

Свакако да реч има своју снагу и тежину. А у нашем народу традиционално су се велике речи преплетале са звуком гусала. Њихово гудало, за наш народ, било је и остало јаче и снажније од свих пушака и топова, а надамо се да ће надјачати и сву савремену електронику овога неправедног света. Тако смо могли чути шта нам о Гаврилу поручује народни гуслар Владо Руњо.

runjo

Баш ове године на 100-ту годишњицу од атентата на аустроугарског престолонаследника ФРАНЦА ФЕРДИНАНДА у целој Европи и шире повела се полемика о самом чину.
Свој допринос истини, баш за ову вече премијерно, дао је и наш песник ИЛИЈА ИЊАЦ.

injac

Први део вечерашњег програма завршили смо СПЛЕТОМ ИЗВОРНИХ КРАЈИШКИХ ПЕСАМА које су извели МУШКА ПЈЕВАЧКА ГРУПА КУД „ДР МЛАДЕН СТОЈАНОВИЋ“, на челу са Бориславом КНЕЖЕВИЋЕМ.

Песму НЕМА РАЈА БЕЗ РОДНОГА КРАЈА извели су ЛАЗА ПАЈЧИН И ГРУПА „ЗВУЦИ ВИТОРОГА“ као и БРАЋА РОСИЋ: ИЛИЈА, ТОДА И ЛУКА и сви присутни који су желели да им се придруже.

КУД је формирао потковицу заједно са осталим учесницима, а у средини до микрофона своја места заузеле су позване групе, након чега је уследило уручење захвалница.

KI5A4609

Да би ово наше Дружење сваке године било све успешније и масовније, свој допринос дају многи. Захвалнице им је уручио ЗДРАВКО ИЊАЦ, председник Скупштине.

KI5A4596Међу њима, по одлуци Управног одбора, до сада су били најзаслужнији и то:
За обезбеђење организационе подршке, за све ове године, од самог почетка, најзаслужнији је био власник ресторана „Троглав“, РАДА РОСИЋ.
За саму иницијативу, осмишљавање идеје и реализацију културно-забавног програма посебан допринос дао је Мр ЈОВАН МИХАЈИЛО, који је преминуо између два Дружења. Захвалницу је примила његова супруга ЉУБИЦА.

Велику помоћ и подршку у реализацији укупног програма Удружења, па и овог вечерас, пружају нам, Покрајинa, као и наши успешни привредници.

KI5A4463

ЈЕЛЕНА БАЈИЋ, новинар TВ Бaчкa Пaлaнкa.

Уважавајући године нашег госта из Бањалуке и успомену на Гаврила чули смо шта нам поручује књижевник ЈОВАН БАБИЋ, са којим је разговор водио БОГДАН ИЊАЦ.

jovan babicЈОВАН БАБИЋ

Током тридесетоминутне паузе сви гости су имали прилику да запевају „на суво“ из гласа или да заиграју као што су некада.

Већ више година, посебну боју и звук наше вечери, који нам одзвања у ушима и који носимо целе године до наредног виђења, даје нам наш најпознатији текстописац савремених Крајишких песама ЛАЗО ПАЈЧИН са својим и нашим пријатељима групом „ЗВУЦИ ВИТОРОГА“.

Lazo Pajčin

Потом су присутни имали прилику да послушају традиционални инструмент усну хармонику на којој је ЂОКО ПАЈЧИН извео ЖИВО КОЛО.

Драги наши гости, драге моје комшије и земљаци, даме и господо, верујемо да смо вас бар на тренутак вратили у младост, подсетили на прела и игранке и подстакли да ЧУВАТЕ ЗАВИЧАЈ ОД ЗАБОРАВА!
Наставите прела у вашим домовима, сарађујте са нашим народом током целе године и одлазите на манифестације широм свесрпског простора и занемарите границе које су нам други исцртали!

До краја програма присутне је забављао „КАПАРА БЕНД“.

Видимо се и следеће године!

 

Још занимљивих тема