ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ У ГУБИНУ 2015

Уз присуство преко 700 верника губинске парохије и гостију Његово Преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије, у суботу 29. августа 2015. године, освештао је храм у Губину.
Кумови цркве су били: Недељко Вуковљак, Лазо Пајчин и Обрад Вуковљак.
Аутобусима из Новог Сада и Београда, као и другим превозним средствима, стигли су многи завичајнци расејани на све стране, у свој родни крај. Било их је из свих села губинске парохије – Казанаца, Сајковића, Губина, Прова и Чапразлија.

Завичајно удружење Ливњана и Граховљана представљали су Богдан Ињац, потпредседник Скупштине и Јовица Пајчин, члан.


 

crkva-u-gubinu

Излед Цркве у Губину на дан 29. августа 2015. године

Црква Успења Пресвете Богородице у Губину саграђена је давне 1883. године.Оштећена је од бомбардовања немачке авијације 1943. године током Другог светског рата. Обновљена 1976. године. Поново је оштећена 1994. године у току грађанског рата на просторима друге Југославије.


Освећење је извршио Његово Преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије уз саслужење архимандрита Варнаве настојатеља манастира Трескавац, и часних отаца: Миладина Вукомановића, бившег пароха губинског; Славена Вукомановића, пароха шабачког; Синише Сердара, пароха дрварског; Слободана Кљајића, пароха гламочког; Савка Плавшића, пароха граховског . За пјевницом су их пратили отац Срђан Белензада и отац Зоран Миловац, те студенти теологије из Грахова.

Уз трпезу љубави, коју су приредили кумови, настављно је дружење уз крајишку песму. Лазо Пајчин и Гоци, на опште одушевљење присутних, песмом су се „прошетали“ родним крајем. Када је Мирко Пајчин – Баја мали книнџа, након дуже паузе, поново запевао у Губину испод Троглава, настало је опште весеље. Многи присутни су се прикључили и заједно запевали, као некада за Убрус и у Иветића гају.

Током сусрета са комшијама, класићима из школских клупа, чобанима код оваца и крава, генерацијом са игранки, зборова и прела и др., са пуно емоција и ентузијазма низали су се предлози један за другим, као што су: традиционални сусрет код цркве за Убрус сваке године, заједнички излет на Троглав уочи окупљања за Илиндан, одлазак на прело у Бачки Јарак последње суботе у фебруару и сл.

Извештај и видео запис припремио Богдан Ињац

Још занимљивих тема

1 Response

  1. Jasna каже:

    Hvala Bogdanu na ovakvoj reportazi.Sve pohvale za kumove i organizatore.Ekipa iz autobusa je bila sjajna,provod neponovljiv.Ako se ovo ikad ponovi znam drustvo koje 100% ponovo dolazi.