Илиндан у завичају 2018

troglavЧланови завичајног удружења Ливњана и Граховљана из Бачког Јарка и ове године боравили су за „Илиндан“ у свом завичају.
Програм посете је био веома динамичан са циљем да се оствари што више контаката, обиђу села, куће, цркве и гробља.

udruzenje 3

Један број чланова удружења боравио је у очи „Илиндана“ на шаторском језеру што је постало традиција већ дуги низ година.
Уочи „Илиндана“ 1. августа одржан је парастос побијеним челебићанима почетком другог светског рата. Парастос је одржан код споменика у Челебићу а присуствовали су му и представници нашег удружења Ливњана и Граховљана из Бачког Јарка.

IMG_1166Организован је обилазак цркве у Губину где се гради парохијски дом са собама за ноћење чију је изградњу помогло наше удружење и поједини чланови удружења. У оквиру гусинске цркве је и споменик палим борцима у последњем рату а који потичу из околних села Ливањског поља.
На „Илиндан“ у току преподнева организован је обилазак села Челебић, Бојмунте, Радановци, Врбица, Богдаше.

udruzenje 4

У Богдашима код Неђе Козоморе и његових синова окупило се преко двадесет чланова удружења, где су доминирали претежно млади што је за сваку похвалу. Том приликом се разговарало уз богату трпезу и ведре тонове традиционалне музике, а уз хармонику Мирка Вујановића певало. Боравак је био веома пријатан. У поподневним часовима обишли смо села Губин, Сајковић (кратко се задржали код споменика који је обновљен) Казанце, Пржине и Црни Луг.

 
udruzenje 1На централној манифестацији на збору у Црном Лугу посетили смо сеоску цркву.
Током трајања прославе остварили смо контакте и дружили се са многим рођацима, пријатељима и земљацима које смо тамо срели. Збор је био веома посећен а скуп су обележиле и песме Лазе Пајчина, цела манифестација је прошла у ведром и лепом
расположењу.

Остварен је контакт и обављен разговор са свештеницима Ливањске и Граховске епархије и пренета им је захвалница што су ове године присуствовали дружењу организованом у Бачком Јарку. Успостављен је контакт и са општином Босанско Грахово.
udruzenje 2

У циљу обиласка што више села обишли смо и села: Грковци, Лука, Исјек, Пећи, Кесићи, Пеуље као и Босанско Грахово у својству општине.
Група чланова удружења присуствовала је 4. августа на слави Врбичке цркве „Мироносна Марија“. Том приликом окупило се око четрдесет домаћина, гостију и свештеника.

 

Чланови удружења су појединачно обилазили гробља и цркве у селима одакле потичу. Обилазак села, ливада и шума, разговор са људима који тамо живе увек је пријатан и емотиван и буди осећања привржености крају одакле потичемо.
Присуствовање на збору на „Илиндан“ у Црном Лугу који је ове године био прилично посећен, низ контаката који су остварени значајан је за сваког појединца као и за завичајно удружење Ливњана и Граховљана у целини, на тај начин одржавамо контакте са завичајем и трудимо се да чувамо завичај од заборава.zulg logo

Још занимљивих тема