ИЛИНДАН 2019. У ЛИВАЊСКОМ ПОЉУ

Чланови Завичајног удружења Ливњана и Граховљана из Бачког Јарка у данима око Илиндана и ове, 2019. године, су по традицији организовали одлазак у завичај и посету људима, селима, црквама, споменицима и гробљима у завичају из кога потичу. Преко 25 чланова Удружења окупило се тим поводом у ливањско-граховском крају, где су имали разноврстан програм обилазака, посета и дружења.
Делегација Удружења посетила је начелника Општине Босанско Грахово Милорада Глигића, са којим је разговор био веома конструктиван и договорени су разни облици сарадње.
Чланови Удружења обишли су цркве у Пеуљима, Црном Лугу, Губину, Врбици и Босанском Грахову, а посетили су и гробља, свако у селу из кога води порекло.

ilindan
Традиционално дружење чланова Удружења у завичају организовано је на дан уочи Илиндана, 1. Августа, у селу Богдаше код Неђе Козоморе. Уз богату трпезу, причу, песму и хармонику Мирка Вујановића, преко 25 чланова Удружења провело је пријатне тренутке све до после поноћи. Захвалност и похвале за организацију овог окупљања припадају пре свих Неђи Козомори, као и Славку Јојићу, Гаји Козомори и другим члановима.
На централној манифестацији на Илиндан у Црном Лугу остварени су контакти са великим бројем земљака, а међу њима посебно и са свештеником ливањским Предрагом Црепуљом, који је изразио захвалност због посете и најавио долазак на дружење у Бачки Јарак. На збору у Црном Лугу и ове године окупио се велики број људи, а посебно организовани и масовно присутни ове године били су земљаци из Пеуља.

livnjansko polje
Посебну пажњу на збору у Црном Лугу привукао је и пријатељ нашег Удружења и увек радо виђен гост и учесник на нашим окупљањима, песник Илија Ињац из Казанаца, који је организовао промоцију и продају своје нове збирке песама, под називом Ријеч завичајна, која поред 65 песама о завичају садржи и богат речник са око 5000 речи старог говора подинарја, сакупљених у циљу очувања од заборава.  
Сви чланови Удружења који су овом приликом били у завичају носе отуда лепе утиске са пуно емоција и жељом да и следеће године бораве у крају свога порекла.

Још занимљивих тема